Numer 1 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Risotto to danie popisowe światowych szefów kuchni. Każdy stara się stworzyć swoją autorską wersję. Prawdziwe risotto powinno być przygotowywane na dobrym winie lub szampanie i odpowiednim ryżu - najlepszy gatunek to carnaroli. Pełnię smaku dopełniają sezonowe dodatki.
Składniki:
- 1/2 opakowania ryżu do Risotto i Paelli Conchilia
- 50g świeżego masła
- ok. 1 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 kieliszki (ok. 600ml) dobrego wytrawnego białego wina albo szampana
- Świeżo starty parmezan
- Czarny pieprz z młynka Drogheria Alimentari
- Posiekana natka pietruszki
- 8 średnich prawdziwków
- Mała śmietana 18%
- Risotto będzie smaczniejsze, jeżeli po ugotowaniu wyłączymy gaz i zostawimy je na jeszcze 7 minut pod przykryciem.
- W płaskim i szerokim rondelku roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy cebulę i ząbek czosnku, aby się lekko zeszkliły.
- Następnie stopniowo podlewamy danie porcjami gorącego bulionu. Od tej chwili ryż mieszamy delikatnie tylko po kolejnym dolaniu (czyli co ok. 5 minut).
- Pod sam koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
- Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem.
- Wsypujemy suchy ryż i czekamy aż stanie się przezroczysty. Wówczas dodajemy wino, mieszamy i czekamy, aż wyparuje.
- W kolejnym etapie dodajemy rozdrobnione grzyby.
- Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.
- Doskonały ryż do risotto i paelli. Wyjątkowa odmiana o dużych, długich ziarnach. Zawiera dużo skrobi. Doskonale pochłania sosy i przyprawy utrzymując zwarte i dobrze rozdzielone ziarna. Dzięki temu posiada wiele zastosowań. Sprawdza się nie tylko podczas przygotowania risotto czy paelli. Świetnie nadaje się też do zapiekanek, gulaszy oraz deserów.
O tak, grzybowe to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych risotti. Wno jest bardzo wskazane, aczkolwiek nie jest nieodzowną koniecznością. Podobnie jak pieprz nie musi być z młynka Drogheria Alimentari :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam