Numer 4 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Tempura to chrupiące danie przygotowane z obtoczonych w specjalnej panierce ryb, owoców morza lub warzyw.
Składniki:
- Tempura House of Asia
- warzywa np. kalafior, brokuł, groszek cukrowy
- 5 łyżek sosu sojowego Yamasa
- 1 łyżeczka mielonego imbiru Thai Heritage
- 1 łyżeczka sosu chili słodkiego Thai Heritage
- pasta wasabi S&B, wedle uznania
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 posiekanego ząbku czosnku
- Do panierki warto wrzucić 1-2 kostki lodu, aby była naprawdę zimna.
- Mieszamy starannie proszek z wodą.
- Aby uzyskać wyjątkową chrupkość dania, należy maksymalnie schłodzić panierkę, a olej do smażenia nagrzać w głębokiej patelni do ok. 170-180oC.
- Wykładamy na papierowe ręczniki, aby każdy kawałek dokładnie odsączyć.
- Powstała masa powinna być lejąca, ale może zawierać grudki.
- Kawałki warzyw maczamy w panierce usuwając jej nadmiar a następnie smażymy na złoto.
- Doprawiamy solą i podajemy na gorąco z dipami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz