wtorek, 9 października 2012

Tempura

Numer 4 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Tempura to chrupiące danie przygotowane z obtoczonych w specjalnej panierce ryb, owoców morza lub warzyw.

Składniki:
  • Tempura House of Asia
  • warzywa np. kalafior, brokuł, groszek cukrowy
dip 1 dip 2
  • pasta wasabi S&B, wedle uznania
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 posiekanego ząbku czosnku
  • Do panierki warto wrzucić 1-2 kostki lodu, aby była naprawdę zimna.

  • Mieszamy starannie proszek z wodą.
  • Aby uzyskać wyjątkową chrupkość dania, należy maksymalnie schłodzić panierkę, a olej do smażenia nagrzać w głębokiej patelni do ok. 170-180oC.
  • Wykładamy na papierowe ręczniki, aby każdy kawałek dokładnie odsączyć.
  • Powstała masa powinna być lejąca, ale może zawierać grudki.
  • Kawałki warzyw maczamy w panierce usuwając jej nadmiar a następnie smażymy na złoto.
  • Doprawiamy solą i podajemy na gorąco z dipami.
  • Do smażenia w wysokiej temperaturze najlepiej użyć oleju Carotino, który nada tempurze jeszcze piękniejszy, złocisty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz