Numer 6 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Tom Yum to pikantna, rozgrzewająca tajska zupa o wytrawnym smaku z wyczuwalnym dodatkiem trawy cytrynowej, kaffiru i galangalu. Niezwykle popularna w całej Azji. Obecnie podbija kraje Zachodu.
Składniki:
- 1 saszetka pasty Tom Yum Kanokwan
- 8 krewetek
- 4 pieczarki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3/4 litra wody świeża kolendra
- Tajski ryż jaśminowy Smart Chef
- 2 łyżki mleczka kokosowego House of Asia
- Dla zwiększenia ostrości zupy można do niej dodać odrobinę sosu Sambal Oelek.
- Pieczarki kroimy w ćwiartki a pomidorki na pół.
- Dodajemy pastę, pomidorki, pieczarki i krewetki.
- Dodajemy 2 łyżki mleczka kokosowego.
- W garnku zagotowujemy wodę.
- Całość mieszamy i gotujemy chwilę.
- Danie podajemy gorące, posypane obficie kolendrą, z ryżem jaśminowym na oddzielnym spodeczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz