czwartek, 11 października 2012

Tom Yum

Numer 6 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Tom Yum to pikantna, rozgrzewająca tajska zupa o wytrawnym smaku z wyczuwalnym dodatkiem trawy cytrynowej, kaffiru i galangalu. Niezwykle popularna w całej Azji. Obecnie podbija kraje Zachodu.

Składniki:
  • Dla zwiększenia ostrości zupy można do niej dodać odrobinę sosu Sambal Oelek.

  • Pieczarki kroimy w ćwiartki a pomidorki na pół.
  • Dodajemy pastę, pomidorki, pieczarki i krewetki.
  • Dodajemy 2 łyżki mleczka kokosowego.
  • W garnku zagotowujemy wodę.
  • Całość mieszamy i gotujemy chwilę.
  • Danie podajemy gorące, posypane obficie kolendrą, z ryżem jaśminowym na oddzielnym spodeczku.
  • Pasta Tom Yum Kanokwan powstała według tradycyjnej tajskiej receptury. Jest w 100% naturalna. Stanowi gotową bazę zupy tom yum zawartą w poręcznej saszetce. Dzięki temu jesteśmy w stanie wyczarować autentyczne tajskie danie w zaledwie 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz