Bardzo zaskakujące połączenie, ale niezwykle pyszny efekt. Można podać na każdą, nawet najbardziej wyszukaną okazję. Zasłużymy na miano eksperta smaku.
Składniki:
salsa:
- 350g słodkich ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka mielonego czosnku Thai Heritage
- 1 łyżka mielonego imbiru Thai Heritage
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu Drogheria Alimentari
- 500 ml bulionu warzywnego
- 80 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki Tajskiej Limonki House of Asia
- Sól morska Drogheria Alimentari
- Czarny pieprz Drogheria Alimentari
- 1/2 awokado
- 1 pomidor bez skóry i nasion
- 3 łyżki Tajskiej Limonki House of Asia
- 1 dymka, posiekana
- 1/3 posiekanej papryczki chili
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- Sól morska Drogheria Alimentari
- Czarny pieprz Drogheria Alimentari
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki. Polewamy oliwą i pieczemy przez 30 minut.
- Dodajemy pieczone ziemniaki, chili, cynamon. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.
- Przygotowujemy salsę: awokado i pomidora kroimy w drobną kostkę, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy.
- Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy w cieniutkie plasterki.
- Na pozostałej oliwie podsmażamy imbir, cebulę i czosnek.
- Dodajemy śmietanę, limonkę i miód. Całość miksujemy na gładkie purée.
- Zupę podajemy w miskach, z dużą porcją salsy w centrum każdej z nich.
Interesujący przepis. Taki... Inny od wszystkiego, co znam. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń