niedziela, 30 września 2012

Sałatka z pomelo

Danie nad wyraz proste a jednocześnie eleganckie i smaczne. Bardzo popularne w Azji, szczególnie w Tajlandii.

Składniki:
  • 1/2 dojrzałego pomelo
  • 10 krewetek
  • 2 gałązki dymki wraz z cebulką
  • 1/4 podłużnej pomarańczowej papryczki (typu większe chili)
  • 1 szalotka
  • Świeża kolendra
  • Garść pokruszonych orzeszków ziemnych (opcja)
sos:
  • W sałatce tej równie doskonale co pomelo sprawdzi się różowy grapefruit. Polecamy spróbować obydwu wersji.

  • Pomelo obieramy ze skóry. Następnie z każdej z cząstek usuwamy błony.
  • Krewetki obsmażamy na maśle krótko, do zaróżowienia.
  • Skrapiamy sosem, posypu-jemy kolendrą, orzeszkami i podajemy.
  • Dymkę, szalotkę i paprykę kroimy w cienkie paski.
  • Pomelo i krewetki układa-my dekoracyjnie na talerzu, posypujmy posiekanymi warzywami.
  • Tajski sos rybny to znakomita przyprawa i składnik orientalnych sosów. Obok sosu sojowego jest podstawowym dodatkiem do dań azjatyckich. Ma słonawy smak uzyskany z solonych ryb. Aby rozsmakować się w nim potrzeba niekiedy czasu. Gdy się go jednak polubi, często zastępuje sól w codziennym menu.

1 komentarz: