Serdecznie polecamy wykonanie tego przepisu. Nas samych zaskoczyło jak łatwe w wykonaniu są chrupkie, zmrożone warzywa! W duecie z łososiem tworzą naprawdę pyszne danie.
Składniki:
- 2 podłużne kawałki fileta łososia
- 1 szalotka
- Różowa sól himalajska Drogheria Alimentari
- Biały pieprz Drogheria Alimentari
- 1 marchew
- 1/4 białej rzodkwi
- 1/2 ogórka
- mieszanka sałat
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Thai Heritage
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku Thai Heritage
- 1/2 łyżki octu ryżowego Oishii
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- Kluczowe dla sukcesu tego dania są jakość ryby oraz dopilnowanie możliwie niskiej temperatury wody, w której zmrażają się warzywa.
- Marchew, rzodkiew i ogórka kroimy obieraczką w poprzek na cienkie, podłużne paski.
- Łososia oczyszczamy, solimy i pieprzymy.
- Szalotkę kroimy w cienkie krążki. Obsmażamy z zamarynowaną rybą.
- Warzywa wrzucamy do zimnej wody z lodem na ok. pół godziny.
- Mieszamy składniki marynaty, pokrywamy nią łososia i odstawiamy na 20 minut.
- Danie podajemy ułożone dekoracyjnie na talerzu.
Łosoś w każdym połączeniu, o ile będzie wysokiej jakości i będzie dobrze przyrządzony - zasmakuje. Zobaczcie na taki przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ znalazłam niedawno. W sieci można ogrom tego znaleźć, na tej stronce kilka przepisów mi wpadło w oko gdzie pierwsze skrzypce gra ta pożywna i jaka zdrowa ryba.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń