Przepyszne, kruche placuszki, w których odnajdziemy najbardziej charakterystyczne dla Azji nuty smakowe. Doskonałe jako lekki, letni obiad lub smakowita przekąska o każdej porze roku.
Składniki:
- 80ml wody
- 150g mąki
- 1 jajko
- 2 gałązki dymki (z cebulkami)
- Garść kiełków z fasoli mung
- 1/2 dużej papryczki chili
- 1 małej kapusty pekińskiej
- 1/2 łyżki octu ryżowego Oishii
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
- 1 łyżka słodkiego sosu chili Thai Heritage
- 1 łyżka białego sezamu House of Asia
- Sezam przed dodaniem do sosu warto lekko uprażyć na patelni. Zabieg ten nada sosowi dodatkowego, orzechowego posmaku.
- Do miski wlewamy wodę.
- Kapustę szatkujemy na długie, cienkie paski.
- Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy 1 łyżkę mąki.
- Obsmażamy na złoto z każdej strony.
- Placuszki podajemy gorące, z sosem w formie dipu. Pyszne!
- Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, posiekaną dymkę, chili i kiełki. Całość mieszamy.
- Dodajemy do masy na placuszki i po-nownie całość mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię. Łyżką nakładamy średnie placki.
- Przygotowujemy sos mie-szając wszystkie składniki.
:)
OdpowiedzUsuń