piątek, 28 września 2012

Azjatyckie placuszki

Przepyszne, kruche placuszki, w których odnajdziemy najbardziej charakterystyczne dla Azji nuty smakowe. Doskonałe jako lekki, letni obiad lub smakowita przekąska o każdej porze roku.

Składniki:
  • Sezam przed dodaniem do sosu warto lekko uprażyć na patelni. Zabieg ten nada sosowi dodatkowego, orzechowego posmaku.

  • Do miski wlewamy wodę.
  • Kapustę szatkujemy na długie, cienkie paski.
  • Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy 1 łyżkę mąki.
  • Obsmażamy na złoto z każdej strony.
  • Placuszki podajemy gorące, z sosem w formie dipu. Pyszne!
  • Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, posiekaną dymkę, chili i kiełki. Całość mieszamy.
  • Dodajemy do masy na placuszki i po-nownie całość mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię. Łyżką nakładamy średnie placki.
  • Przygotowujemy sos mie-szając wszystkie składniki.
  • OCET RYŻOWY to prawdziwa ikona kuchni Japonii. Posiada delikatny i słodki aromat. Jest łagodniejszy w smaku od octu winnego. W sushi ocet stanowi bazę sosu do ryżu. Wykorzystywany w wielu przepisach. Nadaje potrawom charakterystyczny, jedyny w swoim rodzaju zapach.

1 komentarz: