piątek, 14 września 2012

Czarne spaghettoni z owocami morza

Swój niezwykle oryginalny wygląd potrawa ta zawdzięcza makaronowi: długie ciemne nitki barwione są naturalnie czarną mątwą. Charakteryzują się lekkim posmakiem owoców morza. W połączeniu z czosnkiem, pietruszką i winem tworzą pyszne i efektowne danie.

Składniki:
  • makaron czarny spaghetti
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
  • Sól morska Drogheria Alimentari
  • Czarny pieprz Drogheria Alimentari
  • lampka białego, wytrawnego wina
  • mrożona mieszanka owoców morza 500g
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża pietruszka i tymianek (posiekane)

  • Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekany czosnek. Dodajemy owoce morza i smażymy 1-2 minuty.
  • Danie rozkładamy na talarze, posypujemy tymiankiem, polewamy oliwą i przyprawiamy do smaku.
  • Mieszankę wstępnie rozmrażamy, a następnie płuczemy pod bieżącą, chłodną wodą przez 2-3 minuty. Przesypujemy mąką, pozostawiamy na ok. 5 minut i ponownie krótko płuczemy.
  • Dolewamy wino, zmniejszamy ogień, dusimy 2 minuty. Wsypujemy pietruszkę, po chwili makaron. Całość mieszamy.
  • Znakomita grecka oliwa pochodząca z okolic Delf. Ma charakterystyczny czysty zielony kolor i niepowtarzalny smak. Tłoczona na zimno jest bardzo zdrowym składnikiem na przykład sałatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz