Swój niezwykle oryginalny wygląd potrawa ta zawdzięcza makaronowi: długie ciemne nitki barwione są naturalnie czarną mątwą. Charakteryzują się lekkim posmakiem owoców morza. W połączeniu z czosnkiem, pietruszką i winem tworzą pyszne i efektowne danie.
Składniki:
- makaron czarny spaghetti
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- Sól morska Drogheria Alimentari
- Czarny pieprz Drogheria Alimentari
- lampka białego, wytrawnego wina
- mrożona mieszanka owoców morza 500g
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
- 4 ząbki czosnku
- świeża pietruszka i tymianek (posiekane)
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekany czosnek. Dodajemy owoce morza i smażymy 1-2 minuty.
- Danie rozkładamy na talarze, posypujemy tymiankiem, polewamy oliwą i przyprawiamy do smaku.
- Mieszankę wstępnie rozmrażamy, a następnie płuczemy pod bieżącą, chłodną wodą przez 2-3 minuty. Przesypujemy mąką, pozostawiamy na ok. 5 minut i ponownie krótko płuczemy.
- Dolewamy wino, zmniejszamy ogień, dusimy 2 minuty. Wsypujemy pietruszkę, po chwili makaron. Całość mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz