sobota, 1 czerwca 2013

Tajska pianka

Prosty ale bardzo smaczny deser. To bardzo ciekawe połączenie słodkawego mleka kokosowego z delikatnym smakiem trawy cytrynowej.

Składniki:
  • Do deseru można dodawać najróżniejsze owoce.

  • Mleczko kokosowe i agar dokładnie wymieszać w garnku.
  • Następnie przelać przez sitko do wysmarowanych tłuszczem (bezzapachowym i smakowym) misek.
  • Dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając podgrzać do temperatury 90ºC.
  • Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej.
  • Agar Agar zazwyczaj jest bezbarwny ale może też mieć lekko słomkowy kolor. Nie ma smaku więc nie wpływa na smak przygotowywanych potraw. Zastyga w temperaturze pokojowej.

2 komentarze:

  1. Genialny przepis! Koniecznie wypróbuje! :)
    wdarła się tam jakaś cukinia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinii nie ma :) po prostu błąd przy przepisywaniu. Pozostałość z innego przepisu. :) Już poprawione

    OdpowiedzUsuń