wtorek, 21 sierpnia 2012

Karkówka słodko pikantna

Pyszna sycąca porcja grillowanego mięsa zawsze cieszy się powodzeniem. Nasza została dodatkowo urozmaicona egzotycznym sosem chilli z drobinkami papryczek. Proste i dekoracyjne danie.

Składniki:
  • Dla osób lubiących odważne połączenia smaków: karkówkę przed podaniem warto skropić sokiem z limonki.

  • Mięso skrapiamy sosem sojowym, nacieramy ze zmielonym czosnkiem i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
  • Karkówkę grillujemy. W tym czasie opiekamy również plastry ananasa.
  • Następnie zalewamy je sosem chili i odstawiamy w chłodne miejsce na 0,5 godziny.
  • Danie podajemy z ryżem jaśminowym posypane kolendrą oraz sosem chilli jako dip.
  • Sos chili o wspaniałym słodko-pikantnym smaku z nutą czosnku to uniwersalna przyprawa do wielu potraw. Doskonały jako dip do przekąsek i sos do dań ciepłych, pizzy oraz kanapek. To również gotowa egzotyczna marynata do drobiu i ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz