piątek, 28 czerwca 2013

Chiński omlet

Ciężko powiedzieć czy to omlet czy placek. Na pewno ma trochę z jednej i drugiej potrawy a smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Do wody dodajemy przyprawę 5 smaków, mąkę i jedno jajko. Dokładnie mieszamy.
  • Na rozgrzanej patelni z mąki wymieszanej z wodą formujemy placek a po chwili wlewamy na niego jajko z cebulą i sezamem.
  • Podajemy na ciepło.
  • Pozostałe dwa jajka wbijamy do miski lekko ubijamy. Dodajemy dymkę oraz sezam.
  • Kiedy jajko się zetnie przekręcamy całość na drugą stronę.
  • Przyprawa pięć smaków to orientalna kompozycja aromatycznego kardamonu, anyżu, cynamonu oraz wonnych goździków. Świetnie komponuje się z ryżem. Wykorzystywana do smażonych warzyw, kurczaka, wołowiny, wieprzowiny i owoców morza.

czwartek, 27 czerwca 2013

Gotowany bób

Pyszny bób z odrobiną chińskich dodatków. Kto nie jadł niech spróbuje. Smacznego.

Składniki:

  • Zagotować wodę.
  • Dodać wszystkie składniki i gotować do momentu aż bób będzie miekki (około 20 minut).
  • Różowa sól himalajska pochodzi z pierwotnego oceanu, w którym powstało całe życie na ziemi. Przez tysiące lat poddawana ogromnemu ciśnieniu głęboko pod powierzchnią ziemi. Wolna od wszystkich zanieczyszczeń. Bogata w ponad 80 pierwiastków niezbędnych do życia każdego organizmu.

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Żurek po tajsku

Żurek w naszym kraju wszyscy znają. Tym razem wersja z tajskimi nutami. Spróbujcie jak smakuje wersja z trawą cytrynową oraz imbirem.

Składniki:

  • Gotujemy bulion, dodajemy zakwas oraz posiekaną trawę cytrynową.
  • Przyprawiamy imbirem. Gotowy żurek posypujemy kolendrą i szczyptą chilli. Podajemy z jajkiem.
  • Następnie - dla uzyskania jasnego koloru - dodajemy mleczko kokosowe.
  • Tajska trawa cytrynowa w kawałkach ma niezwykły, lekko cytrusowy smak i orzeźwiający aromat. Pochodzi z tropikalnych rejonów Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Jest bardzo popularnym dodatkiem w krajach południowej Azji i niezbędna w kuchni tajskiej. Niezastąpiona przyprawa znakomicie komponuje się z galangalem, curry, mlekiem kokosowym i ryżem. Idealnie podkreśla smak kurczaka, subtelnie uzupełnia smak potraw z krewetek i owoców morza.

niedziela, 2 czerwca 2013

Zupa z rzeżuchy

Naszła nas ochota na zupę krem. Postanowiliśmy więc przygotować zupę z rzeżuchy. Zobaczcie jak nam to wyszło. Smacznego.

Składniki:
  • 1 pęczek rzeżuchy
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Sól himalajska Drogheria Alimentari
  • Pieprz czarny Drogheria Alimentari

  • Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w plasterki. Na patelnię wrzucamy masło i podsmażamy całość.
  • Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i czekamy aż lekko ostygnie. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Następnie dodajemy półtorej szklanki wody i bulion. Gotujemy do momentu uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy świeżą rzeżuchę.
  • Dodajemy śmietany i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Sól himalajska to najczystsza sól ziemi. Jest delikatniejsza w smaku niż sól spotykana na co dzień w naszych domach. Zawiera 84 cenne dla zdrowia minerały w formie koloidalnej, łatwo przyswajane przez organizm. Estetyczny szklany młynek gwarantuje idealne proporcje i długą świeżość.

sobota, 1 czerwca 2013

Tajska pianka

Prosty ale bardzo smaczny deser. To bardzo ciekawe połączenie słodkawego mleka kokosowego z delikatnym smakiem trawy cytrynowej.

Składniki:
  • Do deseru można dodawać najróżniejsze owoce.

  • Mleczko kokosowe i agar dokładnie wymieszać w garnku.
  • Następnie przelać przez sitko do wysmarowanych tłuszczem (bezzapachowym i smakowym) misek.
  • Dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając podgrzać do temperatury 90ºC.
  • Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej.
  • Agar Agar zazwyczaj jest bezbarwny ale może też mieć lekko słomkowy kolor. Nie ma smaku więc nie wpływa na smak przygotowywanych potraw. Zastyga w temperaturze pokojowej.