piątek, 28 czerwca 2013

Chiński omlet

Ciężko powiedzieć czy to omlet czy placek. Na pewno ma trochę z jednej i drugiej potrawy a smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Do wody dodajemy przyprawę 5 smaków, mąkę i jedno jajko. Dokładnie mieszamy.
  • Na rozgrzanej patelni z mąki wymieszanej z wodą formujemy placek a po chwili wlewamy na niego jajko z cebulą i sezamem.
  • Podajemy na ciepło.
  • Pozostałe dwa jajka wbijamy do miski lekko ubijamy. Dodajemy dymkę oraz sezam.
  • Kiedy jajko się zetnie przekręcamy całość na drugą stronę.
  • Przyprawa pięć smaków to orientalna kompozycja aromatycznego kardamonu, anyżu, cynamonu oraz wonnych goździków. Świetnie komponuje się z ryżem. Wykorzystywana do smażonych warzyw, kurczaka, wołowiny, wieprzowiny i owoców morza.

1 komentarz:

  1. Ale fajowy! Uwielbiam omlety, a takiego chińskiego jeszcze nigdy nie jadłam... Będzie na niedzielne śniadanko coś innego :D

    OdpowiedzUsuń