środa, 3 października 2012

Purée z japońskim wasabi

To bardzo intrygujący i niezwykle smaczny dodatek. Tak przygotowane ziemniaki zachwycą każdego smakosza. Można je podawać do ryb, owoców morza, ale równie pyszne są z wołowiną.

Składniki:
  • 500g mącznych ziemniaków
  • 25g masła
  • 65ml gorącego mleka
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • 2-3 łyżeczkipasty wasabi S&B
  • Sól morska Drogheria Alimentari
  • Świeżo zmielonybiały pieprz Drogheria Alimentari
  • Można z niego formować różne kształty.

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy posolo-ne do miękkości.
  • Masło mieszamy z mlekiem i wasabi.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Odcedzamy w durszlaku, ponownie przekładamy do garnka i rozgniatamy.
  • Dodajemy do purée i mieszamy aż zrobi się puszyste i lekkie.
  • Podajemy gorące, posypane dymką.
  • Japoński chrzan wasabi rośnie dziko na zboczach gór i hodowany jest na specjalnych, certy?kowanych farmach. Wystarczy niewielka ilość tej wybitnie ostrej pasty, aby danie nabrało mocy. Japońskie Wasabi S&B to najwyższa jakość i oryginalność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz