wtorek, 2 października 2012

Ziemniaczana sałatka z krety

Danie smaczne i kolorowe. To sprawia, że idealnie przypomina Kretę - jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie.

Składniki:
  • 250g ziemniaków sałatkowych
  • 1/2 słoika oliwek kalamata Gaea
  • 150g fety, pokruszonej na duże kawałki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 mała czerwona cebula, cienkie plasterki
  • 3 gałązki dymki, posiekane
  • 1 łyżka drobno posiekanej cytryny
  • Sól morska Drogheria Alimentari
  • Czarny pieprz Drogheria Alimentari
sos:

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, lekko studzimy, obieramy.
  • Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
  • Przygotowujemy sos i polewamy nim ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe.
  • Odstawiamy do zamarynowania na ok. 3 godziny przed podaniem.
  • Greckie oliwki Gaea pochodzą z najlepszych gajów oliwnych z rejonu Olimpu. Są zbierane ręcznie i konserwowane w naturalny sposób bez użycia sztucznych składników. Zawierają znacznie mniej soli niż większość oliwek dostępnych na rynku (5-5,5%).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz