czwartek, 11 października 2012

3 grzyby

Kuchnie Azji słyną z dodatku w postaci grzybów zupełnie odmiennych od gatunków znanych w Polsce. Aby mieli Państwo okazję docenić ich walory, połączyliśmy 3: mun, shiitake i oyster w pysznym daniu z makaronem ryżowym.

Składniki: sos:
  • Wielbiciele ostrych smaków z łatwością wzmocnią pikanterię dania większą ilością Sambala.

  • Makaron i grzyby przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • Grzyby kroimy w cienkie paseczki.
  • Na rozgrzany wok (lub głęboką patelnię) wlewamy olej, wrzuca-my na niego rozgnieciony ząbek czosnku.
  • Całość mieszamy, posypujemy dymką i podajemy.
  • Kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na 5 minut do zamarynowania.
  • Mieszamy składniki sosu.
  • Po chwili dodajemy kolejno: mięso, po 2-3 minutach grzyby, po 1 minucie sos, po 2-3 minutach makaron.
  • Shiitake - jedne z najbardziej popularnych grzybów Azji. Cenione za piękny leśny zapach i unikalny smak. Idealne do dań z makaronem i zapiekanek. Dodane do kanapki fantastycznie ją urozmaicą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz