czwartek, 18 października 2012

Pappardelle z łososiem

Pyszne, sycące danie. Doskonałe jako pomysł na obiad lub gorącą kolację. Tajemnicę jego smaku stanowi sos. Polecamy go serdecznie do wszelkich potraw z ryb.

Składniki: Sos:
  • Danie nabierze dodatkowej pikanterii i kolorytu, jeśli dodamy do niego kilka krążków papryki chili.

  • Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Pod koniec czasu gotowania makaronu na rozgrzaną patelnię wlewamy wino a po chwili sos.
  • Makaron odlewamy i wrzucamy na patelnię. Starannie łączymy składniki i od razu podajemy.
  • W tym czasie miksujemy wszystkie składniki sosu oraz rwiemy łososia na niewielkie cząstki.
  • Dodajemy łososia. Całość mieszamy.
  • Pappardelle, czyli makaron w kształcie szerokich wstążek. Sporządzony z semoliny, otrzymanej z najlepszej gatunkowo pszenicy durum. Dzięki niej po ugotowaniu al dente makaron nie skleja się, a w postaci suchej jest mniej łamliwy. Znakomicie smakuje z rybami (zwłaszcza z łososiem) warzywami oraz rozmaitymi sosami (również słodkimi).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz