czwartek, 11 października 2012

Sataye

Satay to nazwa sosu sporządzonego na bazie orzeszków arachidowych oraz tajskich ziół. To również nazwa dania: szaszłyków popularnych w południowo-wschodniej Azji, głownie w Tajlandii i Malezji.

Składniki: sałatka:
  • ogórek
  • mieszanka kiełków
  • szalotka
  • biała rzodkiew
sos sałatkowy:
  • Sos satay jest sosem bardzo uniwersalnym dla smakoszy. Możemy go dosłodzić miodem lub "doostrzyć" chili.

  • Mięso kroimy w cienkie, podłużne paski.
  • Każdy z kawałków mięsa zawijając nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy.
  • Zalewamy wymieszanymi składnikami sosu i odstawiamy na 15 minut.
  • Nacieramy połową sosu satay i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
  • Przygotowujemy sałatkę tnąc warzywa na cieniutkie, podłużne paski.
  • Danie podajemy z sałatką, ryżem jaśminowym i pozostałym sosem satay w formie dipu.
  • Charakterystyczny, orzechowy zapach i smak sosu satay to znak rozpoznawczy pysznej potrawy, która dzięki niemu powstaje. Oryginalny, naturalny produkt tajski. Bazę z orzechów arachidowych doprawiono w nim egzotycznymi przyprawami: chili, galangalem, trawą cytrynową oraz mleczkiem kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz