poniedziałek, 1 października 2012

Tajski krem z pieczonych ziemniaków z limonkową salsą

Bardzo zaskakujące połączenie, ale niezwykle pyszny efekt. Można podać na każdą, nawet najbardziej wyszukaną okazję. Zasłużymy na miano eksperta smaku.

Składniki:
salsa:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki. Polewamy oliwą i pieczemy przez 30 minut.
  • Dodajemy pieczone ziemniaki, chili, cynamon. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.
  • Przygotowujemy salsę: awokado i pomidora kroimy w drobną kostkę, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy.
  • Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy w cieniutkie plasterki.
  • Na pozostałej oliwie podsmażamy imbir, cebulę i czosnek.
  • Dodajemy śmietanę, limonkę i miód. Całość miksujemy na gładkie purée.
  • Zupę podajemy w miskach, z dużą porcją salsy w centrum każdej z nich.
  • Limonka to składnik kuchni tajskiej. Jej sok posiada piękną barwę. Nadaje daniom charaktery-styczny kwaśny smak i piękny aromat. Dodaje się ją do większości potraw. Można też przygotować na jej bazie pyszną lemoniadę.

1 komentarz:

  1. Interesujący przepis. Taki... Inny od wszystkiego, co znam. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń