piątek, 26 października 2012

Czekoladowe babeczki z musztardą

Czekoladowe babeczki z musztardą to z pewnością niekonwencjonalne połączenie ale ostatecznie bardzo smaczne. To najlepszy przykład na to że składniki z pozoru nie pasujące do siebie, razem smakują wyśmienicie. Zachęcamy to wypróbowania tego przepisu.

Składniki:
Ciasto
  • 250g czekolady 70% Kaoka
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1 1/2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 1/4 łyżki kakao w proszku
  • 8 jaj, oddzielone zółtko od białek
  • 1/2 szklanki cukru
nadzienie

  • Ubijamy śmietanę z Musztardą Miodową Maille. Wlewamy w silikonowe formy w kształcie sześcianu i zamrażamy.
  • Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier. Łączymy z masą czekoladową.
  • Pieczemy 8 minut w 180°C.
  • Roztapiamy czekoladę i masło. Mieszamy żółtka z mąką i kakao. Masy łączymy ze sobą.
  • Duże formy do muffinek (ok. 7 cm) napełniamy częściowo masą. Do każdej wkładamy zamrożone kostki nadzienia i pokrywamy je masą czekoladową.
  • Musztarda miodowa łączy w sobie subtelny smak musztardy z Dijon i prawdziwego miodu. Jest unikalną kombinacją słodyczy i ostrości. Produkowana według tradycyjnej receptury.

7 komentarzy:

  1. heh ostro ;) fajny patent z tym zamrażaniem nadzienia, właśnie planowałem coś podobnego z płynnym nadzieniem i mam rozwiązanie, bawisz i uczysz normalnie, pozdro

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie! Wyglądają świetnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda, porywam prznajmniej jedną, do herbaty!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, piekne i niesamowite poalczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo oryginalny przepis - uwielbiam tą musztardę - idealna do vinaigrette!

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie jestem ciekawa, jak to może smakować... W życiu czegoś takiego nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń