sobota, 6 października 2012

Czekoladowe ciasto fusion

Czekolada i ziemniaki? Ależ tak! To właśnie dodatek ziemniaczanego purée sprawia, że ciasto jest wilgotne i pyszne. Nas urzekło prostotą przygotowania i intensywnym smakiem czekolady.

Składniki:
  • Do przygotowania ciasta serdecznie polecamy użycie robota kuchennego. Cały proces staje się wtedy banalnie łatwy.

  • Przygotowujemy purée. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Tortownicę (ok. 23cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Drobno siekamy 2 tabliczki czekolady i dodajemy ją z migdałami, mleczkiem i purée do masy.
  • Ubijamy „na sztywno” białka jaj i bardzo delikatnie mieszamy z masą ciasta.
  • Pieczemy przez ok. 1h 50 min., do chwili gdy drewniany patyczek wyjdzie z ciasta suchy.
  • Polewą dekorujemy chłodne i wyjęte z formy ciasto. 1/2 tabliczki czekolady ścieramy na duże wióry, które układamy na cieście jako dekorację.
  • Ucieramy cukier z 225g masła na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy pojedynczo żółtka.
  • Do miski przesiewamy razem mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do tortownicy. Wygładzamy powierzchnię, po środku robimy niewielkie zagłębienie, aby podczas pieczenia zachować jego poziomą powierzchnię.
  • Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Pozostałą czekoladę i masło roztapiamy w misce nad gorącą wodą.
  • Gorzka czekolada francuskiej marki kaoka. W 100% naturalna, posiada certyfikat produktu organicznego. Ziarna do jej wytworzenia pochodzą z 3 kontynentów: Ameryki Pd, Afryki i Australii. Dzięki temu udało się uzyskać niepowtarzalny, żywy smak z delikatną kwasowością. Idealna na eleganckie przyjęcie i jako słodki prezent.

1 komentarz: