sobota, 20 października 2012

Risotto z grzybami

Numer 1 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Risotto to danie popisowe światowych szefów kuchni. Każdy stara się stworzyć swoją autorską wersję. Prawdziwe risotto powinno być przygotowywane na dobrym winie lub szampanie i odpowiednim ryżu - najlepszy gatunek to carnaroli. Pełnię smaku dopełniają sezonowe dodatki.

Składniki:
  • 1/2 opakowania ryżu do Risotto i Paelli Conchilia
  • 50g świeżego masła
  • ok. 1 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 kieliszki (ok. 600ml) dobrego wytrawnego białego wina albo szampana
  • Świeżo starty parmezan
  • Czarny pieprz z młynka Drogheria Alimentari
  • Posiekana natka pietruszki
  • 8 średnich prawdziwków
  • Mała śmietana 18%
  • Risotto będzie smaczniejsze, jeżeli po ugotowaniu wyłączymy gaz i zostawimy je na jeszcze 7 minut pod przykryciem.

  • W płaskim i szerokim rondelku roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy cebulę i ząbek czosnku, aby się lekko zeszkliły.
  • Następnie stopniowo podlewamy danie porcjami gorącego bulionu. Od tej chwili ryż mieszamy delikatnie tylko po kolejnym dolaniu (czyli co ok. 5 minut).
  • Pod sam koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
  • Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem.
  • Wsypujemy suchy ryż i czekamy aż stanie się przezroczysty. Wówczas dodajemy wino, mieszamy i czekamy, aż wyparuje.
  • W kolejnym etapie dodajemy rozdrobnione grzyby.
  • Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.
  • Doskonały ryż do risotto i paelli. Wyjątkowa odmiana o dużych, długich ziarnach. Zawiera dużo skrobi. Doskonale pochłania sosy i przyprawy utrzymując zwarte i dobrze rozdzielone ziarna. Dzięki temu posiada wiele zastosowań. Sprawdza się nie tylko podczas przygotowania risotto czy paelli. Świetnie nadaje się też do zapiekanek, gulaszy oraz deserów.

1 komentarz:

  1. O tak, grzybowe to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych risotti. Wno jest bardzo wskazane, aczkolwiek nie jest nieodzowną koniecznością. Podobnie jak pieprz nie musi być z młynka Drogheria Alimentari :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń