niedziela, 14 października 2012

Grecka zapiekanka

Esencja kuchni greckiej: feta, pesto, oliwki. A to wszystko pięknie zapieczone. Pyszna, oryginalna przekąska w wersji na ciepło.

Składniki:
  • Do zapiekanki doskonale pasuje mieszanka sałat skropiona oliwą i sokiem z cytryny.

  • Fetę, cukinię, salami i oliwki kroimy w kostkę.
  • Po wierzchu rozsmarowujemy warstwę pesto.
  • Danie podajemy gorące.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Całość zapiekamy przez 20 minut w 200oC.
  • Oryginalny grecki sos, sporządzony ze słodkiej papryki i świeżego, koziego sera oraz oliwy z oliwek extra virgin. Doskonale komponuje się z makaronami. Znakomity dodatek do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i kurczaka. To także smaczny dip do warzyw oraz sos do kanapek.

1 komentarz: