czwartek, 11 października 2012

Tajskie Czerwone Curry

Curry to pikantna, przypominająca gulasz potrawa przyrządzana na bazie past z mnóstwa ziół i przypraw. Jest wyjątkowe i niepodobne do żadnej z potraw kuchni Zachodu. W Tajlandii curry stanowi podstawowe danie spożywane codziennie w większości domów.

Składniki:
  • Kurczaka można z powodzeniem zastąpić wołowiną lub owocami morza. Należy wtedy pamiętać o korekcie czasu duszenia.

  • Do rondla wlewamy mleczko kokosowe.
  • Dodajemy pastę curry i liście kaffiru.
  • Mieszając wrzucamy kurczaka, pieczarki i pomidorki.
  • Pieczarki kroimy w ćwiartki, pomidorki na pół a kurczaka w paski
  • Gotujemy, aż mleko zmieni konsystencję na oleistą.
  • Danie podajemy gorące, posypane kolendrą, z ryżem jaśminowym.
  • Mleczko kokosowe to bajeczny smak i podstawowy składnik kuchni tajskiej. Tradycyjny smak kokosa jest neutralny, ale nie słodki! Jest doskonałe do dań curry oraz potraw na bazie ryżu i makaronu. Znakomicie podnosi walory smakowe zup. Nadaje charakteru daniom obiadowym oraz wzbogaca smak deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz