wtorek, 12 marca 2013

Pomarańczowy krem hiszpański

Jeden z najprostszych deserów świata. Bardzo smaczny i lekki. Znakomicie smakuje o każdej porze roku.

Składniki:
  • 3 jajka (utarte żółtka, ubite białka)
  • 160g miałkiego cukru
  • 2 łyżeczki drobno utartej skórki pomarańczowej
  • 125 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 3,5 łyżeczki agaru
  • 750ml mleka
  • Zamiast pomarańczowego możecie dodać innego ulubionego smaku.

  • Utrzeć żółtka z cukrem i skórką pomarańczową.
  • W mleku rozpuścić agar, podgrzać do temp. 90oC ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia.
  • Całość dokładnie wymieszać, wlać do przezroczystych misek.
  • W osobnej misce ubić białko na sztywno.
  • Mieszając powoli wlać żółtka, później ubite białka oraz sok pomarańczowy.
  • Odstawić na 20 minut do zastygnięcia.
  • Agar Agar zazwyczaj jest bezbarwny ale może też mieć lekko słomkowy kolor. Nie ma smaku więc nie wpływa na smak przygotowywanych potraw. Zastyga w temperaturze pokojowej.

3 komentarze: