sobota, 9 marca 2013

Łosoś w czerwonym pesto

Potrawa efektowna i oryginalna. Idealna propozycja na lekkie danie główne. Wspaniale komponuje się z warzywami duszonymi po włosku.

Składniki:

  • Dzwonka łososia myjemy i osuszamy.
  • Odwracamy rybę, dodajemy ocet, wino i kapary i smażymy kolejne 2 minuty.
  • Odwracamy rybę po raz kolejny, smarujemy pastą każdy kawałek i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty.
  • Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, rybę solimy i posypujemy pieprzem i smażymy ok. 2 minuty na średnim ogniu.
  • Sos pesto mieszamy z oliwą i pietruszką, tak aby powstała gęsta masa.
  • Potrawę przekładamy na talerze i podajemy.
  • Pesto rosso jest znakomitym sosem z suszonych pomidorów i oliwy extra virgin. W duecie z makaronem ugotowanym al dente albo sałatkami tworzy wspaniałe danie. Polecamy jako dodatek do mięsa lub ryby oraz kanapek. Może być tez znakomitym składnikiem marynat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz