sobota, 2 marca 2013

Sałatka z ogórka i pomarańczy

Z ogórkiem była sałatka po japońsku. Tym razem ogórek i pomarańcza w wersji greckiej. Nic dodać nic ująć po prostu pyszna.

Sałatka:
  • 6 małych ogórków lub białej rzodkwi
  • 2 duże pomarańcze
Dressing

  • Myjemy ogórki i pomarańcze.
  • Obydwa składniki mieszamy ze sobą na talerzu.
  • Następnie powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając.
  • Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obieramy, zdejmujemy białe włókna i również kroimy na cienkie kawałki.
  • Wyciskamy sok z cytryny i przyprawiamy go solą i pieprzem.
  • Powstałym dressingiem polewamy sałatkę. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.
  • Kalamata - wielokrotnie nagradzana oliwa słynąca z intensywnie owocowego smaku i szmaragdowej barwy. Esencja zbieranych ręcznie oliwek Koroneiki rosnących na Krecie. Najwyższa światowa jakość.

1 komentarz:

  1. łaczyłam pomarańcze z marchewką, ale z ogórkiem jeszcze nie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń