Grill, kurczak, kolorowe świeże warzywa, włoski ocet balsamiczny i znakomite przyprawy. Nie można chcieć niczego więcej.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka sosu Worcestershire Lea&Perrins
- 1 łyżka octu balsamicznego Vintage Mazzetti
- 1 łyżeczka sosu chili Louisiana Gold
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
- 1 łyżeczka cukru
- Jako uzupełnienie dania z kurczaka doskonale sprawdzają się grillowane warzywa.
- Kurczaka kroimy w długie paski średniej grubości.
- Lekko mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
- Kroimy na duże części warzywa, które akurat mamy w lodówce, chociaż najlepiej na grillu sprawdzają się papryka, bakłażan, pieczarki, cebula i fenkuł.
- Wszystkie pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę, a następnie umieszczamy w niej podzielone na porcje mięso.
- Grillujemy do zarumienienia po każdej ze stron.
- Wystarczy przed grillowaniem, na ok. pół godziny pozostawić je skropione marynatą z oliwy z oliwek Gaea, octu balsamicznego Vintage Mazzetti oraz soli i pieprzu z młynków Drogheria Alimentari.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz