poniedziałek, 11 marca 2013

Grillowane paluszki z kurczaka

Grill, kurczak, kolorowe świeże warzywa, włoski ocet balsamiczny i znakomite przyprawy. Nie można chcieć niczego więcej.

Składniki:
  • Jako uzupełnienie dania z kurczaka doskonale sprawdzają się grillowane warzywa.

  • Kurczaka kroimy w długie paski średniej grubości.
  • Lekko mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
  • Kroimy na duże części warzywa, które akurat mamy w lodówce, chociaż najlepiej na grillu sprawdzają się papryka, bakłażan, pieczarki, cebula i fenkuł.
  • Wszystkie pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę, a następnie umieszczamy w niej podzielone na porcje mięso.
  • Grillujemy do zarumienienia po każdej ze stron.
  • Wystarczy przed grillowaniem, na ok. pół godziny pozostawić je skropione marynatą z oliwy z oliwek Gaea, octu balsamicznego Vintage Mazzetti oraz soli i pieprzu z młynków Drogheria Alimentari.
  • Worcestershire to kulinarna legenda. Ma korzenny smak i płynną konsystencję. Jest jedną z najbardziej uniwersalnych przypraw. Równie doskonały do drinków, jak i zup, mięs, warzyw oraz makaronów. Parę kropli tego wspaniałego sosu podniesie smak wielu potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz