Pyszna aromatyczna pieczona ryba. Dania tego rodzaju nigdy się nie nudzą i zawsze smakują dobrze. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- 4 płaty okonia
- 500ml bulionu rybnego
- 40ml soku z cytryny
- 4 świeże, dojrzałe pomidory, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 80 ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- szczypta cukru
- 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii i koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- czarny pieprz i sól morska Drogheria Alimentari
- Piekarnik nagrzewamy do 170oC.
- Następnie dodajemy pozostałe 450 ml rybnego bulionu, sok z cytryny i okonie.
- Wyjmujemy formę z piekarnika, odlewamy powstały sos.
- Zapiekamy w nim przez ok. 3 minuty pomidory, oliwę z oliwek, cukier, 50 ml bulionu rybnego, koperek, bazylię, sól, pieprz, czosnek i liście laurowe.
- Całość pieczemy w 200oC przez 10 minut.
- Przekładamy ryby na talerze, polewamy sosem z pieczenia i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Pięknie podane, jak w restauracji.
OdpowiedzUsuń