wtorek, 5 marca 2013

Okoń pieczony w pomidorach

Pyszna aromatyczna pieczona ryba. Dania tego rodzaju nigdy się nie nudzą i zawsze smakują dobrze. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:
  • 4 płaty okonia
  • 500ml bulionu rybnego
  • 40ml soku z cytryny
  • 4 świeże, dojrzałe pomidory, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 80 ml oliwy z oliwek extra virgin Gaea
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii i koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • czarny pieprz i sól morska Drogheria Alimentari

  • Piekarnik nagrzewamy do 170oC.
  • Następnie dodajemy pozostałe 450 ml rybnego bulionu, sok z cytryny i okonie.
  • Wyjmujemy formę z piekarnika, odlewamy powstały sos.
  • Zapiekamy w nim przez ok. 3 minuty pomidory, oliwę z oliwek, cukier, 50 ml bulionu rybnego, koperek, bazylię, sól, pieprz, czosnek i liście laurowe.
  • Całość pieczemy w 200oC przez 10 minut.
  • Przekładamy ryby na talerze, polewamy sosem z pieczenia i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
  • Gaea grecka oliwa extra virgin - klasyka w najlepszym wydaniu: ręczny zbiór, pierwsze tłoczenie na zimno, oliwki z rodzaju Koroneiki. Oliwa o łagodnym aromacie i unikalnym posmaku migdałów.

1 komentarz: