niedziela, 10 marca 2013

Wiosna na talerzu - wyniki konkursu

Konkurs zakończony. Oto zgłoszenia oraz trójka zwycięzców. Gratulujemy wygranej i życzymy smacznego. Wszystkich zachęcamy to próbowania :)

I miejsce

Składniki sałatki:
  • kukurydza konserwowa, młoda marchewka z groszkiem konserwowa, grzybki konserwowe, kiełki, brokuł, natka pietruszki
  • ser żółty Gouda
  • majonez light
  • cebula
  • czosnek
  • pomidory
  • papryczka chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk i estragon

  • Z dużej wydrążonej papryki robimy doniczkę.
  • Z patyczków do szaszłyków robimy łodyżki. Na ktore nadziewamy kawałki ogórka pokrojonego w plasterki i kawałki papryki
  • Nadiewamy paprykę wcześniej przygotowaną sałatką.


II miejsce

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garści orzechów arachidowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 250g makaronu ryżowego
  • 25g grzybów Mun
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • pieprz, sól, chilli, imbir

  • Pierś z kurczaka pokrój w paski.
  • Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut. Brokuł ugotuj na półtwardo, czyli około 4 do 5 minut.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę i pokrojoną w paski paprykę.
  • Wymieszaj i smaż około 4 minut. Następnie dodaj brokuły. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i imbirem.
  • Dodaj sos sojowy, pieprz, chili i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  • Grzyby Mun namocz przez 10 minut w gorącej wodzie, a następnie gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Ostudzone pokrój w paski.
  • Następnie dodaj kurczaka i smaż do momentu aż się zarumieni. Dodaj orzechy arachidowe i grzyby Mun.
  • Makaron ryżowy przygotuj według wskazań na opakowaniu. Makaron możesz wymieszać razem z kurczakiem i warzywami na patelni lub ułożyć osobno na talerzu.
III miejsce

Składniki:
  • 1 duża garść szpinaku
  • 1 garść ulubionych kiełków
  • kilka plastrów szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawa do sałatek, pieprz
Nadzienie
  • ulubione warzywa: siekana rzodkiewka, kilka plastrów zielonego ogórka, drobno siekany liść kapusty białej, drobno tarta marchewka, odrobina majonezu

  • Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek i polać szpinak oraz kiełki.
  • Szynkę zawijać w rulony i wypełniać posiekanymi warzywami. Układać obok szpinaku.
  • Posiekane dowolne warzywa (np. rzodkiewka, kapusta, ogórek, marchewka) przyprawić przyprawą do sałatek oraz pieprzem i wymieszać z odrobiną majonezu.
Tuż za podium ale równie smakowite :)

Ciasto:
  • 0.5 kg mąki
  • szklanka wody
  • 0.25 kostki drożdży
  • sól
Nadzienie
  • jajka
  • pieczarki
  • cebula
  • szynka lub salami
  • przecier pomidorowy
  • sól i pieprz

  • Wyrabiamy ciasto (jak na pizze) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto, przekładamy go do foremek i lekko nakłuwamy.
  • Pierwsza tarta: salami, pieczarki z cebulą oraz jajko. Druga tarta: sos słodko-kwaśny, szpinak świeży, pomidor i ser.
  • W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pieczarki i cebule.
  • Tak przygotowany spód smarujemy sosem bądź przecierem, układamy dodatki do wyboru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na 15 -20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz