Konkurs zakończony. Oto zgłoszenia oraz trójka zwycięzców. Gratulujemy wygranej i życzymy smacznego. Wszystkich zachęcamy to próbowania :)
I miejsce
I miejsce
Składniki sałatki:
- kukurydza konserwowa, młoda marchewka z groszkiem konserwowa, grzybki konserwowe, kiełki, brokuł, natka pietruszki
- ser żółty Gouda
- majonez light
- cebula
- czosnek
- pomidory
- papryczka chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk i estragon
- Z dużej wydrążonej papryki robimy doniczkę.
- Z patyczków do szaszłyków robimy łodyżki. Na ktore nadziewamy kawałki ogórka pokrojonego w plasterki i kawałki papryki
- Nadiewamy paprykę wcześniej przygotowaną sałatką.
II miejsce
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 garści orzechów arachidowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 250g makaronu ryżowego
- 25g grzybów Mun
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- pieprz, sól, chilli, imbir
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut. Brokuł ugotuj na półtwardo, czyli około 4 do 5 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę i pokrojoną w paski paprykę.
- Wymieszaj i smaż około 4 minut. Następnie dodaj brokuły. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i imbirem.
- Dodaj sos sojowy, pieprz, chili i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Grzyby Mun namocz przez 10 minut w gorącej wodzie, a następnie gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Ostudzone pokrój w paski.
- Następnie dodaj kurczaka i smaż do momentu aż się zarumieni. Dodaj orzechy arachidowe i grzyby Mun.
- Makaron ryżowy przygotuj według wskazań na opakowaniu. Makaron możesz wymieszać razem z kurczakiem i warzywami na patelni lub ułożyć osobno na talerzu.
III miejsce
Składniki:
- 1 duża garść szpinaku
- 1 garść ulubionych kiełków
- kilka plastrów szynki
- 2 łyżki oliwy
- przyprawa do sałatek, pieprz
- ulubione warzywa: siekana rzodkiewka, kilka plastrów zielonego ogórka, drobno siekany liść kapusty białej, drobno tarta marchewka, odrobina majonezu
- Oliwę wymieszać z przyprawą do sałatek i polać szpinak oraz kiełki.
- Szynkę zawijać w rulony i wypełniać posiekanymi warzywami. Układać obok szpinaku.
- Posiekane dowolne warzywa (np. rzodkiewka, kapusta, ogórek, marchewka) przyprawić przyprawą do sałatek oraz pieprzem i wymieszać z odrobiną majonezu.
Tuż za podium ale równie smakowite :)
Ciasto:
- 0.5 kg mąki
- szklanka wody
- 0.25 kostki drożdży
- sól
- jajka
- pieczarki
- cebula
- szynka lub salami
- przecier pomidorowy
- sól i pieprz
- Wyrabiamy ciasto (jak na pizze) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto, przekładamy go do foremek i lekko nakłuwamy.
- Pierwsza tarta: salami, pieczarki z cebulą oraz jajko. Druga tarta: sos słodko-kwaśny, szpinak świeży, pomidor i ser.
- W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pieczarki i cebule.
- Tak przygotowany spód smarujemy sosem bądź przecierem, układamy dodatki do wyboru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na 15 -20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz