Z ogórkiem była sałatka po japońsku. Tym razem ogórek i pomarańcza w wersji greckiej. Nic dodać nic ująć po prostu pyszna.
Sałatka:
- 6 małych ogórków lub białej rzodkwi
- 2 duże pomarańcze
- 100 ml oliwy z oliwek Kalamata Gaea
- sok z jednej cytryny
- sól morska i mieszanka 4 pieprzów Drogheria Alimentari
- po łyżeczce świeżego oregano, rozmarynu, tymianku i mięty
- Myjemy ogórki i pomarańcze.
- Obydwa składniki mieszamy ze sobą na talerzu.
- Następnie powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając.
- Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obieramy, zdejmujemy białe włókna i również kroimy na cienkie kawałki.
- Wyciskamy sok z cytryny i przyprawiamy go solą i pieprzem.
- Powstałym dressingiem polewamy sałatkę. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.
łaczyłam pomarańcze z marchewką, ale z ogórkiem jeszcze nie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń