Bardzo ciekawe i smaczne danie ze świeżymi warzywami, grecką oliwą i serem feta. Smaki idealnie do siebie pasują a całość prezentuje się znakomicie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250g sera feta (pokrojonego w 1cm w kostkę)
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- 1 seler (obrany i posiekany)
- 2 cebule (obrane i pokrojone w talarki)
- 1 zielona papryka (pokrojona w plasterki)
- 4 ząbki czosnku (zgniecione)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- czarny pieprz i sól morska Drogheria Alimentari
- papier do pieczenia
- Piersi kroimy w dużą kostkę i mieszamy z jedną łyżeczką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Podsmażamy je chwilę, tak aby się lekko przyrumieniły.
- Podgrzewamy piekarnik do 180oC.
- Najpierw na papierze do pieczenia układamy kurczaka, doprawiamy go oregano, a na górę kładziemy warzywa.
- Sakiewki wkładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego, spryskujemy kilkoma kroplami wody i pieczemy przez 30 minut. Podajemy gorące.
- Wyjmujemy i odstawiamy na bok. W tym samym garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dusimy na niej cebulę, selera, paprykę i czosnek dopóki nie staną się miękkie.
- Rozdzielamy kurczaka i warzywa na cztery porcje.
- Całość posypujemy fetą i szczelnie zawijamy w papier.
Taki kurczak w greckim stylu musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń