poniedziałek, 4 marca 2013

Sakiewki z kurczakiem i fetą

Bardzo ciekawe i smaczne danie ze świeżymi warzywami, grecką oliwą i serem feta. Smaki idealnie do siebie pasują a całość prezentuje się znakomicie.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250g sera feta (pokrojonego w 1cm w kostkę)
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra virgin Gaea
  • 1 seler (obrany i posiekany)
  • 2 cebule (obrane i pokrojone w talarki)
  • 1 zielona papryka (pokrojona w plasterki)
  • 4 ząbki czosnku (zgniecione)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • czarny pieprz i sól morska Drogheria Alimentari
  • papier do pieczenia

  • Piersi kroimy w dużą kostkę i mieszamy z jedną łyżeczką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Podsmażamy je chwilę, tak aby się lekko przyrumieniły.
  • Podgrzewamy piekarnik do 180oC.
  • Najpierw na papierze do pieczenia układamy kurczaka, doprawiamy go oregano, a na górę kładziemy warzywa.
  • Sakiewki wkładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego, spryskujemy kilkoma kroplami wody i pieczemy przez 30 minut. Podajemy gorące.
  • Wyjmujemy i odstawiamy na bok. W tym samym garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dusimy na niej cebulę, selera, paprykę i czosnek dopóki nie staną się miękkie.
  • Rozdzielamy kurczaka i warzywa na cztery porcje.
  • Całość posypujemy fetą i szczelnie zawijamy w papier.
  • Kalamata - wielokrotnie nagradzana oliwa słynąca z intensywnie owocowego smaku i szmaragdowej barwy. Esencja zbieranych ręcznie oliwek Koroneiki rosnących na Krecie. Najwyższa światowa jakość.

1 komentarz: