niedziela, 3 marca 2013

Łosoś w oliwie i ziołach

Pyszna przekąska do przygotowania w zaledwie 15 minut. Świeży łosoś z oliwą i aromatycznymi przyprawami każdemu będzie smakować.

Składniki:
  • 1 filet z łososia (około 400g)
  • 1 filiżanka świeżo posiekanego koperku
  • świeża bazylia i oregano (posiekane)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 40 ml oliwy z oliwek Sitia extra virgin Gaea
  • kapary Contessa
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • czarny pieprz i różowa sól himalajska Drogheria Alimentari

  • Łososia kroimy w cieniutkie plastry i układamy na półmisku.
  • Odstawiamy na 10 minut do lodówki, żeby smak i mogły się przeniknąć.
  • Polewamy sosem z octu, oliwy z oliwek i cukru a następnie posypujemy solą i pieprzem, kaparami oraz świeżymi ziołami.
  • Danie podajemy schłodzone.
  • Sitia - oliwa wytłaczana na Peloponezie z jednego z najlepszych rodzajów oliwek – z Koroneiki. Dzięki temu wyróżnia się unikalnym, świeżym smakiem z nutką pikanterii. Posiadaczka wielu branżowych nagród.

1 komentarz:

  1. Lubię takie przekąski! A łosoś smakuje na pewno idealnie jak zawsze. Zwracacie uwagę na jakość ryby jaką kupujecie? Bo ja coraz częściej tak i widzę różnicę w smaku. Co do przepisów zerknijcie na https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ też fajny przepis. Na tej stronie sporo jest takich fajnych przepisów.

    OdpowiedzUsuń