Łatwa w przygotowaniu ale niezwykle pyszna sałatka. Wszystkie smaki uzupełniają się na wzajem tworząc bardzo sycącą potrawę we włoskim stylu. Polecamy.
Składniki:
- 4 duże garści włoskiego makaronu Orecchiette
- 8 suszonych pomidorów Contessa pokrojonych w paski
- garść kaparów Contessa
- cienkie plasterki salami (zależnie od upodobań)
- garść prażonych ziaren słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- 1 łyżka octu balsamicznego Mazzetti
- listki świeżej bazylii
- czarny pieprz i sól morska Drogheria Alimentari
- Mięso kroimy w niewielkie kostki, przekładamy do wysokiej miski, zalewamy marynatą i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Najlepiej na całą noc.
- Następnie, nadziewając na nie mięso tworzymy szaszłyki.
- Tuż przed podaniem polewamy sosem z mieszanki świeżych ziół i łyżeczki oliwy z oliwek .
- Patyczki do szaszłyków moczymy przez minimum godzinę w wodzie.
- Tak przygotowaną potrawę grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
- Przekładamy ryby na talerze, polewamy sosem z pieczenia i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
- Składniki potrzebne do produkcji organicznego octu balsamicznego pochodzą z naturalnych i ekologicznych upraw. To bardzo uniwersalna przyprawa o wszechstronnym zastosowaniu. Wspaniale uzupełnia smak sałatek, nadając im lekko kwaskowe i owocowe nuty. Ocet balsamiczny jest także świetnym składnik marynat na przykład do mięs oraz warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz