wtorek, 27 listopada 2012

Nigiri

Nigiri to najbardziej klasyczny rodzaj sushi. Posiada charakterystyczny kształt wrzeciona uformowanego z ryżu. Szlachetności nigiri nadaje jego prostota i jakość składników.

Składniki:
  • Formując wrzeciona pamiętajmy by kęsy ryżu nie były zbyt duże, tak aby można było łatwo je zjeść.

  • Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy ostygnie, doprawiamy go sosem.
  • Nigiri to sushi formowane w dłoni. Kulkę ryżu układamy w dłoni zwilżonej wodą z cytryną. Za pomocą dwóch palców nadajemy jej kształt małego wrzeciona, które smarujemy wasabi i przykrywamy kawałkiem ryby.
  • Tuńczyka i łososia kroimy na cienkie plasterki.
  • Porcje sushi przed zjedzeniem maczamy w sosie sojowym zmieszanym z wasabi. Pomiędzy kolejnymi kawałkami przegryzamy marynowany imbir.
  • Nieodłączną częścią uczty sushi, jest miso, czyli tradycyjna japońska zupa, oryginalnie przygotowywana z fermentowanej soi. miso jest niezwykle zdrowa. Nawet Japońscy samuraje regularnie wypijali miso, aby zyskać siłę i energię do walki.

1 komentarz: