czwartek, 29 listopada 2012

Gunkan maki

Gunkan maki, czyli sushi w kształcie łódeczek. Są bardzo dekoracyjne i oryginalne. A jednocześnie zaskakująco łatwe do przygotowania.

Składniki:
  • W Gunkan maki doskonale sprawdza się również tatar z drobno posiekanego, surowego tuńczyka.

  • Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy ostygnie, doprawiamy go sosem.
  • Kulkę ryżu układamy w dłoni zwilżonej wodą z cytryną. Za pomocą dwóch palców nadajemy jej kształt małego wrzeciona, które na wierzchu smarujemy wasabi.
  • Do środka wkładamy tatar z ryby i szczypiorku lub kawior.
  • Szczypiorek i rybę drobno siekamy.
  • Z listków nori wycinamy 6 prostokątów o szerokości ok. 3 cm. Kawałki ryżu zawijamy w przygotowane nori, tworząc łódeczki.
  • Porcje sushi przed zjedzeniem maczamy w sosie sojo-wym zmieszanym z wasabi. Pomiędzy kolejnymi kawałkami przegryzamy marynowany imbir.
  • Idealnym dopełnieniem sushi jest zielona herbata. Najpopularniejszy jej gatunek to sencha. Uzyskana w procesie tzw. głębokiego palenia posiada delikatny smak i subtelny aromat. sencha clipper posiada certyfikaty Organic oraz Fair Trade.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz