sobota, 1 grudnia 2012

Dorsz w zielonej herbacie

To klasyczne japońskie danie w oryginale nosi nazwę Ochazuke. Może pełnić rolę przystawki. Jest jednak tak pyszne, że zwiększyliśmy ilość składników czyniąc je sycącym daniem głównym.

Składniki:
  • W Ochazuke najlepiej sprawdzają się białe, zwarte ryby. Dorsz jest jedną z propozycji.

  • Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Zaparzamy herbatę.
  • Na patelni rozgrzewamy 4 krople oleju sezamowego. Nori tniemy na kwadraty i krótko opiekamy na oleju.
  • Rybę filetujemy, kroimy na pół. Gotujemy na patelni w białym winie i bulionie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Mieszamy wasabi z sokiem z limonki.
  • Gorącą herbatą polewamy ryż a rybę skrapiamy dressingiem z wasabi i limonki (według uznania). Posypujemy nori. Od razu podajemy.
  • Japoński chrzan wasabi rośnie dziko na zboczach gór i hodowany jest na specjalnych, certyfikowanych farmach. Wystarczy niewielka ilość tej wybitnie ostrej pasty, aby danie nabrało mocy. Japońskie Wasabi s&b to najwyższa jakość i oryginalność.

1 komentarz: