sobota, 8 grudnia 2012

Spring rolls "sajgonki"

Spring rolls znane są u nas jako sajgonki bardzo często smażone są na głębokim oleju. My proponujemy je w wersji "light". Lekkie danie dla wszystkich dbających o linię i nie tylko.

Składniki:
  • Jeżeli podzielimy płatek papiery ryżowego na pół otrzymamy mniejsze spring rollsy. Idealne jako "fingerfood" na każdą imprezę.

  • Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Na desce układamy płatek papieru zwilżony dłonią zmoczoną wcześniej w wodzie.
  • Przykrywamy dolną częścią i zwijamy w rulonik.
  • Po skropieniu sosem sojowym, kurczaka lekko podsmażamy, dodajemy pokrojone warzywa i makaron. Mieszamy.
  • Po chwili, w dolnej części papieru na środku układamy porcję farszu i zaginamy na nią boczne brzegi.
  • Spring rolls podajemy z sosami chili w formie dipu.
  • Papier ryżowy to popularny składnik kuchni azjatyckiej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy posmarować placek wodą przy pomocy wylgotnej dłoni i po chwili jest gotowy do zawijania. Do środka możemy zapakować dowolnie wybrane składniki.

2 komentarze:

  1. Bardzo często w przepisach przewijają mi się Spring rolls. To chyba znak, żeby w końcu trzeba je zrobić:) A na zdjęciu wyglądają smacznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zrobić spring rolls, tym bardziej, że mam stosy papieru ryżowego.

    OdpowiedzUsuń