czwartek, 20 grudnia 2012

Soba w sosie pomarańczowym

Pyszne, sycące a jednocześnie lekkie danie. O charakterystycznym smaku gryczanej soby, kurczaka i doskonałego sosu na bazie miso.

Składniki: Marynata sos
  • 2 saszetki miso House of Asia
  • 1 łyżka mielonego imbiru Thai Heritage
  • Sok z 1/4 dużej pomarańczy
  • 1 łyżka białego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Podgrzanie sosu uwalnia aromat składników w nim zawartych.

  • Pierś oczyszczamy, tniemy w długie, cienkie paski. Chwilę marynujemy w marynacie.
  • Składniki sosu mieszamy i podgrzewamy.
  • Na talerzu kładziemy plaster pomarańczy a na nim danie. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżą kolendrą.
  • Makaron i kilka sztuk wakame przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • Smażymy kurczaka, lekko go rozdrabniamy, dodajemy do makaronu razem z wakame i posiekaną dymką.
  • SOBA to japoński makaron sporządzony z mąki gryczanej. Ma charakterystyczny smak gryki. Zachowuje jej właściwości i jest lekkostrawny. Często podaje się go na zimno. Doskonały do egzotycznych sałatek i potraw wegetariańskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz