czwartek, 6 grudnia 2012

Aromatyczny łosoś

Pyszny świeży łosoś, grzyby i aromatyczny ryż z kurkumą. Dodatek słodkiego sosu sojowego nadaje całości oryginalnego smaku. Smacznego.

Składniki:

  • Namaczamy grzyby według wskazówek na opakowaniu.
  • Powstałym sosem nacieramy łososia i odstawiamy na 1/2 godziny.
  • Na patelni podgrzewamy sos sojowy, 2 łyżki wody i masło a następnie dusimy w nich shiitake z szalotką.
  • Danie podajemy gorące z ryżem, ugotowanym z kurkumą.
  • Mieszamy ocet z sokiem z mandarynki.
  • Szalotkę siekamy, grzyby kroimy w paski.
  • Smażymy łososia.
  • Grzyby shiitake są znakomitym dodatkiem do dań azjatyckich. Bardzo cenione za piękny zapach i unikalny smak. Znakomicie smakują z makaronami, ryżem, daniami miesnymi i rybami.

1 komentarz:

  1. Ogólnie sam łosoś to jest taka ryba, że moim zdaniem można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Jestem zdania, że doskonale także sprawdzają się przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i ja właśnie bardzo chętnie tam zaglądam po nowe inspiracje.

    OdpowiedzUsuń