czwartek, 24 stycznia 2013

Zupa Tom Khaa Gai

Tajska zupa z kokosowym aromatem i kurczakiem. Jedno z popularniejszych dań kuchni tajskiej. Łatwa w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Polecamy.

Składniki:

  • Mięso kroimy w paski, a pieczarki w ćwiartki. Wodę i mleczko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę curry.
  • Zupę doprawiamy imbirem, trawą oraz sosem rybnym z cukrem.
  • Po chwili wrzucamy mięso oraz pieczarki i gotujemy przez ok. 8 minut.
  • Danie podajemy posypane świeżą kolendrą.
  • Sos przygotowano ze sfermentowanej sardeli. Jest to w 100% naturalny produkt bez sztucznych dodatków, konserwantów oraz barwników. Ze względu nie niewielką zawartość soli szczególnie polecany osobom mającym problemy z wysokim ciśnieniem. Niezastąpiony do kuchni tajskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz