niedziela, 9 września 2012

Babeczki z czarnymi borówkami

Puszyste słodkie babeczki mogą stanowić miły prezent dla bliskiej osoby. Delikatny smak kokosowej posypki znakomicie komponuje się ze świeżymi owocami. Palce lizać :)

Składniki:
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki razowej
  • 3 łyżki stołowe stopionego oleju kokosowego Livity
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej Drogheria Alimentari
  • 1 szklanka świeżych czarnych borówek
  • Proszek kokosowy do posypania Yaerra
  • Zamiast czarnych borówek możesz użyć innych owoców, na przykład malin lub czereśni.

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 205 stopni C. Do miski wlewamy wodę i dodajemy do niej jajko, miód, wanilię i płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy.
  • Foremki na babeczki nasmaruj tłuszczem. Wlej do każdej przygotowane ciasto i włóż do piekarnika na około 20 minut.
  • W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do wcześniej przygotowanej mieszaniny. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj czarne borówki.
  • Proszek kokosowy Yearra jest znakomitym zwięczeniem różnego rodzaju deserów, lodów i ciast. Znakomicie uzupełnia smak napojów mlecznych, kawy a także dań kuchni tajskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz