sobota, 8 września 2012

Naleśniki kokosowo pomarańczowe

Naleśniki z dodatkiem oleju kokosowego i wiórków kokosowych to znakomita propozycja na sycące śniadanie. Dodatek soku pomarańczowego sprawia że całość nabiera niepowtarzalnego smaku. Polecamy wszystkim amatorom egzotycznych smaków.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli cyprysjkiej Drogheria Alimentari
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego Livity
  • 1 1/4 szklanki letniego soku pomarańczowego
  • Olej kokosowy staje się płynny w temperaturze powyżej 25 stopni. Aby przyspieszyć ten proces wstaw słoik z olejem do miski wypełnionej gorącą wodą.

  • Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • Następnie zawartości obu misek łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
  • Przy pomocy łyżki wylewamy na patelnie przygotowane wcześniej ciasto tak, aby przykryło całe dno. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnym farszem lub przybraniem.
  • W drugiej misce dokładnie mieszamy jajko z miodem i płynnym olejem kokosowym.
  • Na niewielkiej średnicy patelnię wlewamy łyżkę oleju kokosowego.
  • Sól cypryjska Drogheria Alimentari zawiera cennych dla człowieka mikroelementów. Stanowi znakomity dodatek do niezliczonej ilości potraw. Poprawia smak między innymi potraw mięsnych, twarogu, zup i sałatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz