sobota, 29 września 2012

Łosoś ze zmrożonymi warzywami

Serdecznie polecamy wykonanie tego przepisu. Nas samych zaskoczyło jak łatwe w wykonaniu są chrupkie, zmrożone warzywa! W duecie z łososiem tworzą naprawdę pyszne danie.

Składniki:
  • 2 podłużne kawałki fileta łososia
  • 1 szalotka
  • Różowa sól himalajska Drogheria Alimentari
  • Biały pieprz Drogheria Alimentari
  • 1 marchew
  • 1/4 białej rzodkwi
  • 1/2 ogórka
  • mieszanka sałat
marynata:
  • Kluczowe dla sukcesu tego dania są jakość ryby oraz dopilnowanie możliwie niskiej temperatury wody, w której zmrażają się warzywa.

  • Marchew, rzodkiew i ogórka kroimy obieraczką w poprzek na cienkie, podłużne paski.
  • Łososia oczyszczamy, solimy i pieprzymy.
  • Szalotkę kroimy w cienkie krążki. Obsmażamy z zamarynowaną rybą.
  • Warzywa wrzucamy do zimnej wody z lodem na ok. pół godziny.
  • Mieszamy składniki marynaty, pokrywamy nią łososia i odstawiamy na 20 minut.
  • Danie podajemy ułożone dekoracyjnie na talerzu.
  • Imbir to znakomity dodatek smakowy do wielu dań. Posiada charakterystyczny orzeźwiający aromat i przyjemny smak. Doskonale komponuje się z mleczkiem kokosowym, czosnkiem, limonką. Praktyczna forma gotowej do użycia pasty ułatwia i znacznie skraca czas przygotowania potraw.

2 komentarze:

  1. Łosoś w każdym połączeniu, o ile będzie wysokiej jakości i będzie dobrze przyrządzony - zasmakuje. Zobaczcie na taki przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ znalazłam niedawno. W sieci można ogrom tego znaleźć, na tej stronce kilka przepisów mi wpadło w oko gdzie pierwsze skrzypce gra ta pożywna i jaka zdrowa ryba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń