środa, 15 maja 2013

Czosnkowe tosty z grzybami

Nie ma co się rozpisywać... szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. Ciepłe tosty z mieszanką azjatyckich grzybów smakują wyśmienicie.

Składniki:
  • 6 łyżek masła
  • 2-3 posiekane drobno ząbki czosnku
  • 4 filiżanki mieszanki pokrojonych grzybów: mun i shiitake House of Asia
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól morska Drogheria Alimentari
  • pieprz czarny z młynka Drogheria Alimentari
  • Do mieszanki grzybów będą pasowały także pieczarki

  • Grzyby oyster i shiitake przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (można to zrobić do 24 godzin wcześniej).
  • Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez ok. 5 minut aż do ich zezłocenia.
  • Opiekamy tosty. Układamy na nich grzyby i od razu podajemy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek i mieszając smażymy przez 30 sekund.
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Grzyby Shiitake mają efektowne kapelusze, często z wzorem w kształcie kwiatu na środku. Idealnie smakują w daniach makaronowych, zapiekankach, a dorzucone do kanapki - fantastycznie urozmaicą jej smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz