niedziela, 12 maja 2013

Sorbet ananasowy z limonką

Chłodny, limonkowo ananasowy, orzeźwiający. Czego więcej chcieć w upalne dni? Zdecydowanie polecamy.

Składniki:
  • 225g brązowego cukru
  • 600 ml wody
  • starta skórka i sok z dwóch limonek
  • 1 mały ananas obrany i pokrojony w kostkę
  • francuskie ciastka maślane Bonne Maman
  • Sorbet podajemy ze słodkimi ciasteczkami Bonne Maman.

  • W rondlu podgrzewamy wodę i cukier, mieszając do momentu, gdy cukier się rozpuści.
  • Dodajemy skórkę i połowę soku z limonki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
  • Dodajemy schłodzony syrop cukrowy oraz pozostały sok z limonki. Mieszamy. Całość wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
  • Ponownie wstawiamy do zamrażarki i pozostawiamy na noc.
  • Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Ananasa wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • Gdy na brzegach powstaną kryształki lodu, całość obracamy i przy pomocy widelca dokładnie rozgniatamy powstały lód.
  • Francuskie ciastka maślane z czekoladą to smakowity chrupiący deser. Delikatna czekolada oraz pyszne maślane ciasteczko to idealna kompozycja smaku i aromatu. Skosztuj pysznych francuskich ciastek Bonne Maman, a zapragniesz więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz