piątek, 24 maja 2013

Pikantny kurczak w kolendrze

Kurczak, ryż i sałatka. Niby nic nowego ale w połączeniu z odpowiednimi przyprawami całe danie nabiera odpowiedniego wyrazu.

Składniki: Sałatka:
  • 1 ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 świeżej papryczki chilli

  • Piersi kurczaka kroimy na pół. Każdą z 4 części nacinamy głęboko w 3-4 miejscach.
  • Rozgrzewamy grilla. Wyjmujemy kurczaka z sosu i układamy na ruszcie a marynatę przelewamy do rondla.
  • W międzyczasie marynatę doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut.
  • Podajemy z sałatką z ogórka, chilli i rzodkiewki pokrojonych w cienkie płatki oraz z ryżem jaśminowym.
  • Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Powstałym sosem zalewamy piersi, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki do zamarynowania.
  • Mięso smażymy przez 12-15 minut.
  • Kurczaka przenosimy na talerze, polewamy sosem i posypujemy pozostałą kolendrą.
  • Mielony imbir jest świetnym dodatkiem smakowym do dań azjatyckich. Imbir ma właściwości rozgrzewające. Idealnie oczyszcza kubki smakowe. Powszechnie stosowany w kuchni tajskiej obok liści kaffiru, trawy cytrynowej oraz mleczka kokosowego.

1 komentarz:

  1. Danie wymarzone na dzisiejszy obiad :) Pięknie podane :)

    Miłego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń