środa, 29 maja 2013

Smażona pikantna wieprzowina

Pyszne danie z chińskim makaronem i aromatyczną lekko pikantną wieprzowiną.

Składniki:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy wieprzowinę i smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • Dodajemy posiekane pomidory i smażymy przez kolejne 5-6 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Podajemy na ciepło ze świeżo ugotowanym makaronem i piórkami młodej cebuli.
  • Dodajemy czosnek, imbir oraz szalotki i smażymy przez 2 minuty.
  • Dodajemy sos rybny, sos sojowy, pastę curry i liście kaffiru i smażymy na dużym ogniu przez kolejne 1-2 minuty.
  • Posypujemy obficie kolendrą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • "Mie" to określenie makaronu sporządzonego z mąki pszennej. Jest nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Lekki i bardzo pożywny dzięki znacznej zawartości białka. Jest znakomitym dodatkiem do zup i bulionów a także potraw mięsnych i jarskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz