sobota, 25 maja 2013

Sakiewki z tuńczykiem

Do przygotowania tego dania potrzebne będą dość duże plastry wędzonego łososia. Na tyle, aby można było w nie owinąć mus z tuńczyka przed podaniem z przepyszną sałatką.

Składniki: Marynata: Sałatka:
  • 2 pomarańcze, obrane i pokrojone w plastry
  • 2 kiwi, obrane i pokrojone w plastry
Dressing do sałatki:
  • 2 łyżki octu ryżowego House of Asia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

  • Tuńczyka siekamy w drobną kostkę. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
  • Powstałą pastę rozkładamy porcjami na plastrach łososia i tworzymy paczuszki.
  • Na talerzach rozkładamy naprzemiennie plastry kiwi i pomarańczy. Polewamy dressingiem.
  • Mieszamy mascarpone, suszone pomidorowy i musztardę. Dodajemy odsączonego tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • Każdą lekko dociskamy dla lepszego „związania” składników.
  • Na sałatce, po środku talerza układamy rybne sakiewki. Dekorujemy listkami mięty i podajemy.
  • Suszone pomidory to znakomita samodzielna przekąska oraz klasyczny dodatek do piatti all'italiana. Podkreślają smak sałatek warzywnych, znakomicie przełamuje smak sosów i potraw mięsnych. Znakomicie smakują w duecie z rulonikiem szynki albo z parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz