poniedziałek, 27 maja 2013

Sałatka z krewetek i grejpfruta

Ciekawe połączenie grejpfruta i owoców morza a wszystko wzbogacone tajskimi nutami smakowymi. Lekka i smaczna przekąska.

Składniki:
  • 16 średnich krewetek obranych z pancerzyków
  • 2 małe grejpfruty (białe)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • świeża, posiekana kolendra
  • oliwa z oliwek extra virgin Gaea
  • garść orzechów nerkowca
Sos:
  • 3 łyżki soku z limonki House of Asia
  • 3 łyżki sosu rybnego Thai Heritage
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 zmiażdżonego ząbka czosnku

  • Krewetki podsmażamy na patelni przez ok. 2 minuty (do momentu, gdy staną się różowe).
  • Przekładamy do salaterki, mieszamy z krewetkami i cebulką. Polewamy sosem.
  • Grejpfruta obieramy z błon i dzielimy na małe kawałki.
  • Odstawiamy na 10 minut, żeby smaki mogły się przeniknąć. Podajemy posypane kolendrą i rozdrobnionymi orzeszkami.
  • Tajski sos rybny to znakomita przyprawa i składnik orientalnych sosów. Obok sosu sojowego jest podstawowym dodatkiem do dań azjatyckich. Ma słonawy smak uzyskany ze sfermentowanych solonych ryb. Aby rozsmakować się w nim potrzeba niekiedy czasu. Gdy się się go polubi, często zastępuje sól w codziennym menu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz