czwartek, 9 maja 2013

Omlet po chińsku

Był omlet po japońsku teraz będzie omlet po chińsku. Nudno na pewno nie będzie. Są krewetki oraz sosy chili. Jest smacznie.

Składniki:
  • 8 jajek
  • 2 filiżanki ugotowanej piersi z kurczaka, porwanej na małe kawałki
  • 12 dużych krewetek, oczyszczonych, bez ogonków
  • 2 łyżki posiekanej dymki (z białą częścią)
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego Woh Hup
  • odrobina sosu chili ostrego Woh Hup
  • posiekana świeża kolendra
  • 2 łyżki oleju Carotino
  • sos chili słodko-pikantny Thai Heritage
  • Jeżeli krewetki nie są tym co lubicie najbardziej możecie zastąpić je mięsem

  • Jajka wbijamy do dużej miski i mieszamy.
  • Dodajemy dymkę, sos sojowy, kolendrę i sos chilli Woh Hup. Mieszamy całość.
  • Wlewamy jajka tak, aby zakryły całe dno patelni. Smażymy na średnim ogniu aż jajka się zetną a spód zabarwi na złoto. Przewracamy omlet na drugą stronę.
  • Podajemy z tajskim sosem chili słodko-pikantnym w formie dipu.
  • Dodajemy rozdrobnionego kurczaka i krewetki. Dokładnie mieszamy.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Gdy całość się zetnie zsuwamy omlet na talerz i kroimy w kwadraty.
  • Chiński sos chili o ostrym smaku to propozycja dla amatorów potraw z charakterem. Znakomicie wyostrza zmysły, pobudza apetyt i rozgrzewa. Polecamy do dań azjatyckich, gulaszu i pieczeni.

1 komentarz:

  1. Łał, bardzo ciekawy przepis. Lubię potrawy z charakterem, więc zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń